Despre anxietatea generalizata

Anxietatea generalizată nu este doar o preocupare pasageră sau o îngrijorare obișnuită. Este o tulburare serioasă care poate afecta profund calitatea vieții unei persoane, interferând cu relațiile, munca, și chiar sănătatea fizică. Este important să înțelegem că nu există o soluție miraculoasă sau rapidă pentru a depăși anxietatea, dar există modalități eficiente de a o gestiona și de a trăi o viață mai liniștită și mai împlinită.

Printre principalele piedici pe care le pot întâmpina cei care se confruntă cu anxietatea generalizată se numără:

  1. Negarea sau minimizarea problemei: Este ușor să subestimezi sau să ignori simptomele anxietății, considerându-le ca fiind doar „o fază” sau „o stare de spirit”. Este important să recunoști că anxietatea este o tulburare reală și că meriți să primești ajutorul și sprijinul necesar pentru a o depăși.
  2. Izolarea socială: Anxietatea poate determina oamenii să se retragă din interacțiunile sociale și să evite situațiile care le provoacă îngrijorare sau disconfort. Este esențial să nu te izolezi și să cauți susținere din partea celor dragi, dar și să discuți cu un specialist care te poate ajuta să depășești aceste sentimente.
  3. Evitarea tratamentului: Uneori, teama de stigmatizare sau de a fi judecat poate determina persoanele afectate de anxietate să evite să caute ajutor profesional. Este important să înțelegem că nu există rușine în a cere ajutor și că psihoterapia poate fi extrem de benefică pentru gestionarea anxietății.
  4. Autocritica excesivă: Persoanele cu anxietate generalizată tind să fie extrem de autocritice și să se judece aspru pentru fiecare gând sau acțiune. Este important să înveți să-ți acorzi compasiune și înțelegere, și să nu ceri mereu să fii perfect. Acceptarea de sine este un pas crucial în procesul de vindecare.
  5. Neglijarea sănătății fizice: Anxietatea poate afecta adesea obiceiurile legate de alimentație, somn și exercițiu fizic, ceea ce poate agrava simptomele. Este important să acorzi atenție și îngrijire atât sănătății mentale, cât și celei fizice, și să-ți faci timp pentru activități care îți aduc plăcere și relaxare.

Acestea sunt doar câteva dintre piedicile pe care le pot întâmpina cei care se confruntă cu anxietatea generalizată, dar este important să înțelegem că nu suntem singuri și că există resurse și suport disponibile pentru a depăși această tulburare.

Află mai multe detalii despre serviciile de psihoterapie oferite aici.
Dacă ești pregătit să îți începi demersul terapeutic sau ai întrebări, poți accesa pagina de contact aici.

#CristinaPetroianu #PsihologBucurești #PsihoterapeutBucurești #PsihologBucureștiSector3 #PsihoterapeutBucureștiSector3 #PsihologClinician #PsihoterapeutIntegrativ #PsihologÎnBucurești #PsihoterapeutÎnBucurești

 

Scroll to Top